zondag 23 april 2017

Workshop tricot

Niets zo leuk als derdes worden op een quiz. Je mag als eerste naar de prijzentafel en soms liggen er hele leuke dingen op, zoals nu. Het was Mr Pomegranate die het eerst had gezien: "Tegoedbon voor het maken van een kledingstuk naar keuze of het volgen van een workshop."
Lang heb ik niet getwijfeld; dit was iets voor mij. De bon kwam van L'envie d'Evi en na de quiz ging ik meteen een kijkje nemen op haar Facebookpagina. Ik kwam er de Belladonnajurk tegen. Een mooi patroontje en even heb ik getwijfeld om een jurk te laten maken. Ik kwam er ook een workshop tricot tegen en dat leek me ook interessant om te volgen. Beter bijleren over de basis dan een jurk laten maken die ik zelf (eens) kan maken, toch? Nieuwe kussens voor in de zetel is hier het eerstvolgende dat op m'n lijstje staat. De stof kochten we samen in Maastricht (uiteraard weer tricot ipv katoen). Dus ook daarvoor leek de workshop me wel handig (ik kan wel wat tips gebruiken voor het werken met tricot). Ik gaf Evi een paar patroontjes door die ik wel wou maken, o.a. het Oliverbroekje en de jumpsuit van Kiind. Het Oliverbroekje stond sowieso op mijn lijstje, maar de jumpsuit wil ik heel graag eens maken. Allebei zou niet lukken in 1 workshop, dus stelde Evi voor een t-shirt te maken. Ik vond een t-shirt met enveloppehals in het Singer naaiboek. Hieronder de foto's van de 2 dingen die ik maakte op +/- 3 uur.

Oliverbroekje en t-shirt met enveloppehals.
Het Oliverbroekje was helemaal af. Al ga ik de naden aan de binnenkant nog afwerken met een zigzagsteek of tweelingnaald. En natuurlijk moet ik er nog een labeltje in strijken. De t-shirt was af op de zomen na. Zomen in tricot doe je met een tweelingnaald. Die was ik nog vlug in huis gaan halen voor de workshop.
Evi gaf nog mee: als je de zomen doet, moet je stikken op de goede kant van de stof, anders heb je de achterkant van het stiksel vooraan. Hoe het stiksel er ging uitzien kon ik al zien aan de halsboord. Die werd ook doorstikt met de tweelingnaald. Vooraan krijg je dan 2 stiksels onder elkaar, aan de achterkant krijg je een soort zigzag. Ik vond het stiksel van de achterkant eigenlijk wel mooi. 

En starten maar; ik begon met de onderkant van het t-shirt. 2 cm omplooien naar de slechte kant en vaststikken met de tweelingnaald. Uit macht der gewoonte stikte ik natuurlijk aan de verkeerde kant van de stof. Het stiksel zag er dus uit als op onderstaande foto. En ik vind het zeer geslaagd. Ik vind dit wel kunnen voor de onderkant van een t-shirt. Net een siersteek.


Toen ik nadien aan manlief alles liet zien, zei ik: "Er zit een foutje in, kan je zien wat?"
Hij zag het niet en toen ik zei wat het was gaf hij me gelijk. Ook Mr Pomegranate vindt deze afwerking leuk. De 2 kleuren garen komen mooi naar voren en het is niet 'saai' met maar 2 stiksels onder elkaar. Het geeft een extra toets aan het hele t-shirtje.

Voor de mouwen vond ik dit niet zo mooi en daar heb ik er dus op gelet dat de steek wel juist was.
Op de foto hieronder zie je hoe het stiksel van de tweelingnaald er aan de goede kant moet uitzien. 
Mouwzomen

Et voila, workshop voorbij en weer dingen bijgeleerd.
  • Tricot stik je met een kleine zigzagsteek (ik heb geen overlock noch overlocksteek op mijn naaimachine, dus dan is het roeien met de riemen die je hebt. 
  • En met een stretch- of jerseynaald.
  • Voor het zomen van tricot gebruik je een tweelingnaald. De stof 2 cm enkel omplooien (niet zoals bij katoen 1 cm omplooien en dan nog eens 2 cm), vaststikken op 1,5 cm op de goede of slechte kant van de stof (al naargelang van welke steek je aan de voorkant wilt).
En klaar; er is eigenlijk niets aan. Tot nu toe stikte ik tricot met een rechte steek, gewone naald en deed ik mijn zomen zoals bij katoen. Met deze tips gaan m'n projectjes nog mooier afgewerkt zijn en rekken ze mee! 

En dan nu op naar de kussens! Al denk ik dat ik eerst nog 2 broekjes ga maken als cadeautje voor 2 baby'tjes...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten